«اهمیت شرکت در انتخابات» به عقیده بسیاری ازصاحبنظران و کارشناسان، امروز بیش ازهر زمان دیگر احساس میشود.
مردم سالاری و تکیه بر مردم یکی از ارکان مهم انقلاب اسلامی است و همه بزرگان و کارشناسان بر این اعتقاد دارند که حضور مردم در همه عرصهها راهگشا بوده و هر کجا که سدی ایجاد شده مشارکت مردم سد شکن بوده است، امروز و با قرار گرفتن در آستانه انتخابات نیز حضور و مشارکت مردم احساس میشود، چرا که با پای کار بودن مردم است که خط بطلانی بر خیالهای خام و آشفته دشمنان کشیده میشود و آنجاست که اقتدار ایران اسلامی به رخ جهانیان کشیده خواهد شد.
انتخابات یازده اسفند ماه 1402 قطع بر یقین صحنه شکوه و عظمت و همدلی مردم با نظام و انقلاب خواهد بود، چرا که برای انقلاب خونهای زیادی داده شده و این مردم بودند که پای آن ایستادند و در همه بزنگاهها جای را خالی نکردند، در این برهه حساس نیز گرچه نارضایتیهایی که حاصل برخی بی تدبیریها بوده وجود دارد اما مردم خوب میدادند که باید دین به شهدا ادا شود و از انقلاب پاسداری کرد، جنگ امروز جنگ بر علیه توطئههای دشمنان و از بین بردن دسیسههای آنان است و مردم شریف و صبور ایران برنده این میدان خواهند بود.
در خصوص چرایی شرکت در انتخابات با تنی چند از صاحب نظران به گفتگو نشستهایم، که حاصل آن در ادامه میآید:
مهدی محمدی، کارشناس فرهنگی و سیاسی و مدرس دانشگاه در پاسخ به این سوال که چرا باید در انتخابات شرکت کرد اظهار داشت: هم اکنون در وضعیتی قرار گرفتهایم که برای انتخاب کردن یا انتخاب نکردن باید انتخاب کنیم.
* انتخاب کنیم آیا با انتخابات میتوان وضعیت بهتری پیدا کرد یا نه؟
حضور در انتخابات حق است و عدم حضور در انتخابات یعنی گذشتن از یک حق، انتخابات انتخاب یک فرد نیست بلکه انتخاب یک الگو و مدل مدیریتی است که با این انتخاب نوع مدیریت حاکم بر جامعه را انتخاب خواهیم کرد.
اما حالا تصمیم با ماست که با حضور یا عدم حضور در انتخابات شیوه مدیریت جامعه خود را انتخاب کنیم یا این شیوه را به کسان دیگر با واگذار نمائیم و در این راستا مردم باید به این باور برسند که رأی دادن و شرکت کردن در انتخابات میتواند آنها را در سرنوشت خودشان و انتخاب نوع و مدل سیستم مدیریتی شریک بکند، اگر مردم به این باور نرسند که رأی آنها مهم است حتماً در انتخابات شرکت نمیکنند مهم بودن رأی به این معناست که من کسی و کسانی را با شیوههای مدیریت خاصی انتخاب میکنم تا آنگونه که به ذهن من نزدیک تر است جامعه را اداره کنند.
* آیا میتوان وضعیت بهتری انتخاب کرد یا همین وضعیت موجود را پذیرفت؟
شرکت در انتخابات یک مسئله صرف سیاسی نیست، بلکه یک مسئله اجتماعی است که به وسیله آن میتوان آینده را ساخت و یا آینده را ویران کرد، درست است که با آمدن یا رفتن یک شخص تغییری در اوضاع ما حاصل نمیشود اما انتخاب اشخاص که دارای سیستم تفکری و روش خاص و مثبت در مدیریت هستند میتواند آینده ما را روشنتر کند، پس من در انتخابات نه به یک فرد و نه به یک سیستم و تفکر رأی میدهم بلکه آینده خودم را هم ترسیم میکنم.
*نقش حضور مردم در انتخابات چیست؟
سید علی اسماعیلی، در خصوص چرایی شرکت در انتخابات اظهار داشت: طبق حدیثی از پیامبر اکرم (ص) که میفرمایند؛ «هر کس صلح کن اما کاری به امور مسلمین نداشته باشد مسلمان نیست» یکی از مصادیق امور مسلمین همین موضوع حضور در صحنههای سیاسی است. ما باید در صحنه سیاسی حضور داشته باشیم حا ل میخواهد انتخابات باشد یا راهپیمایی و باید در کنار سیاستمداران و نظام باشیم.
مورد بعدی اینکه طبق نظر مراجع و منویات رهبر و فرمایشات امام راحل؛ «حضور در انتخابات یکی از فریضههای دینی است» و واجب است که ما رأی بدهیم و پای صندوقهای رأی حاضر شویم و کسی که رأی نمیدهد واجب را ترک کرده است و فردای قیامت عقوبت خواهد شد و حضور در انتخابات سبب داشتن نقش مؤثر در برنامههای کشور میشود.
*حضور مردم در صحنههای سیاسی کشور چه آثاری به دنبال دارد؟
حضور در صحنه سیاسی کشور ۲ اثر به دنبال دارد اول اینکه هر چقدر این حضور پرشورتر باشد اقتدار نظام قویتر است و دوم دشمنان نظام را مأیوس تر خواهد کرد که انشااله خداوند توفیق میدهد که در انتخابات حضور پیدا کنیم.
*نقش شرکت در انتخابات در داشتن یک جامعه موفق چیست؟
سید جعفر صادقی، از لحاظ عقلی هر جامعهای که بخواهد موفق شود باید در سرنوشت خود سهیم باشد و مهمترین شیوه سهیم شدن در سرنوشت به ویژه در دوران کنونی تمدن بشر، شرکت در انتخابات است که به واسطه آن میتوان مطالبه گری کرد.
از لحاظ دینی هم اگر بخواهیم در نظر بگیریم طبق بیان قرآن؛ «هر ملیتی آینده خود را به دست خودش رقم میزند» لذا اگر در انتخابات شرکت نکنیم فردی که مورد نظر است انتخاب نشود فردی به میدان میآید که مد نظر نبوده است و از این لحاظ وظیفه دینی حکم بر شرکت در انتخابات دارد.
*چرا باید در انتخابات شرکت کنیم؟
مصطفی علی اکبری، در خصوص شرکت در انتخابات اظهار داشت: برای چرایی شرکت در انتخابات پاسخهای زیادی ارائه شده است، فضای مجازی پر از پاسخ کارشناسان مختلف است اما بنده با مثالی این پاسخ را بیان میکنم.
زمانی که برای تعمیر یک خودرو به تعمیرگاه مراجعه میکنیم و تعمیرکار خودرو را به خوبی تعمیر نمیکند آیا تصمیم میگیریم که دیگر به تعمیرگاه مراجعه نکنیم؟ یا قهر میکنیم؟ موضوع امروز انتخابات نیز همین موضوع است چرا که وقتی فردی ناکارآمد زمام امور را به دست میگیرد آیا مردم باید با انتخابات قهر کنند یا باید مردم در صحنه حضور داشته باشند و سرنوشتشان را خودشان رقم بزنند و به ایفای نقش خود بپردازند کسانی که در انتخابات شرکت نمیکنند نقش خود را در انقلاب به خوبی انجام نمیدهند.
* و اما کلام آخر؟
انقلاب محصول فداکاری و جانفشانیهای مردم است و خوب دیده اینکه مردم در طول مبارزات انقلاب اسلامی یکی از ارکان اصلی مبارزات محسوب میشدند و حضور آنان در صحنه و آمادگی برای برپایی حکومت اسلامی بسیار مهم و ارزشمند بوده است، انقلاب اسلامی سه رکن اساسی و کانون محوری داشت یکی مردم، دیگری رهبری و سوم ایدئولوژی که پیروزی انقلاب اسلامی و به ثمر رسیدن مبارزات علیه رژیم ستمشاهی در پرتو این سه رکن به دست آمد و در این پیچ تاریخی مهم نیز مردم با مشارکت باشکوه در انتخابات میتوانند دین خود را به انقلاب و نظام ادا کنند.