پس از امضای اعلامیه 53 ماده ای از سوی احمد الشرع، رئیس جمهور موقت، پرسش هایی در مورد آینده سوریه مطرح شده است. این اعلامیه دوره انتقالی را به پنج سال محدود کرد و به رئیس جمهور انتقالی اختیارات مطلق در شکل دادن به قوای مقننه، مجریه و قضائیه را اعطا کرد و در عین حال اصل «تفکیک قوا» را اتخاذ کرد.
تصویب اعلامیه قانون اساسی یکی از گام هایی است که شریعت متعهد شده است به عنوان بخشی از تلاش های خود برای تحکیم اقتدار خود در دوره انتقالی از زمان سرنگونی رئیس جمهور بشار اسد پس از نزدیک به 14 سال درگیری خونین و ویرانگر انجام دهد.
سام دله، استاد حقوق اساسی به خبرگزاری فرانسه گفت که این سند «مرحله سیاسی جدیدی را در کشور ایجاد نمی کند.» او توضیح می دهد که «اعلامیه قانون اساسی اختیارات مطلق را به رئیس جمهور دوره انتقالی در تشکیل همه مقامات با امضای سفید در تصمیم گیری» در دوره انتقالی اعطا می کند که معادل «یک دوره کامل ریاست جمهوری بدون مشروعیت انتخاباتی» است. به گفته دله، که در سال 2012 پیش از ترک سوریه به عنوان سخنگوی کمیته تدوین قانون اساسی سال 2012 خدمت می کرد، اعلامیه قانون اساسی «ایجاد یک سیستم ریاست جمهوری که برای مدیریت یک دوره انتقالی مناسب نیست» را در بر می گیرد.
بر اساس مفاد سند منتشر شده توسط ریاست جمهوری، رئیس جمهور «یک سوم اعضای مجلس مردم» را منصوب می کند و همچنین یک «کمیته عالی» را برای نظارت بر تشکیل نهادهای فرعی برای «انتخاب دو سوم باقیمانده اعضای مجلس مردم» تشکیل می دهد. این به او و وزرایی که منصوب می کند بستگی دارد که “قوه مجریه” را بر عهده بگیرد که به معنای حذف نخست وزیری است.
اگرچه این سند ادعا می کرد که قوه قضائیه “مستقل” است، اما به رئیس جمهور این حق را می دهد که اعضای دادگاه عالی قانون اساسی را که قرار است بالاترین مقام قضایی کشور باشد، معرفی کند. دله می پرسد: «اگر رئیس جمهور کسی است که اعضای مجلس مردم را به طور مستقیم یا غیرمستقیم انتخاب می کند… او وزرا را منصوب و عزل می کند و اعضای دادگاه قانون اساسی را به تنهایی منصوب می کند، بدون اینکه استقلال آن را با تعدد منابع نامزدی آن تضمین کند، پس اصل تفکیک قوا چه باقی مانده است؟» او نتیجه می گیرد: «همه چیز مربوط به تعادل و تفکیک قوا وجود ندارد» و ابراز عقیده می کند که اعلامیه فعلی «رژیم سابق را با اختیارات گسترده تری در دستان رئیس جمهور بازتولید می کند (…) هیچ تضمینی برای انتقال دموکراتیک به مرحله جدید ارائه نمی دهد.» این یک اعلامیه قانون اساسی مفصل در مقیاس دولت جدید است.»
به موازات قانون گذاری خود برای تمرکز قدرت، اعلامیه قانون اساسی که تا زمان تدوین قانون اساسی جدید که بر اساس آن انتخابات قانونگذاری برگزار می شود، به عنوان مرجعی عمل خواهد کرد، چندین موضوع از جمله تمرکززدایی و ارسال سیگنال های اطمینان بخش به اجزای سوری را که امیدوارند در ساختن سوریه پس از اسد نقش ایفا کنند، نادیده می
تصویب اعلامیه قانون اساسی پس از دو توقف صورت گرفت که اولین آن خشونت خونین در سواحل سوریه بود که منجر به کشته شدن ۱۴۷۶ غیرنظامی شد که بیشتر آنها علوی بودند و توسط اعضای امنیت عمومی و گروه های کمکی کشته شدند. این یک آزمون اولیه برای شریعت بود که متعهد شده بود «صلح مدنی» را به دور از منطق «انتقام» حفظ کند.
سوری ها از پایان رژیم اسد بسیار خوشحال بودند، اما ترس از بازگرداندن رژیم اسد وجود دارد© سمیر الدومی/خبرگزاری فرانسه/گتی ایماژ
مرحله دوم، امضای توافقنامه ای با کردها برای «ادغام» نهادهای خودگردان آنها در چارچوب دولت سوریه است. اما کردها که در هفته های اخیر از کنفرانس ها و کمیته هایی که تشکیل داده بود کنار گذاشته شدند، اولین کسانی بودند که اعلامیه قانون اساسی را رد کردند و «تلاش برای بازتولید دیکتاتوری» را محکوم کردند. آنها در بیانیه ای در روز جمعه خواستار “تدوین مجدد این اعلامیه برای اطمینان از توزیع عادلانه قدرت شدند. حقوق همه اجزای سوریه را به رسمیت بشناسید و یک سیستم حکومتی دموکراتیک غیرمتمرکز را اتخاذ کنید.» در اعلامیه قانون اساسی، که هیچ یک از آنها شامل کلمه دموکراسی نبود، آمده است که «فقه اسلامی … منبع اصلی” قانونگذاری، پس از اینکه قبلا منبع اصلی قانون بود. همچنین مشخص می کند که اسلام دین رئیس دولت است، بدون اینکه شرایط دیگری را در نظر بگیرد. این امر عربی را به «زبان رسمی» «جمهوری عربی سوریه» تبدیل می کند.

الشرع اعلامیه قانون اساسی را امضا کرد، در حالی که اعضای کمیته پیش نویس در سمت راست او نشسته بودند و چندین حزب تحریرالشام، فراکسیون قانونی به رهبری الشرعه که حمله ای را که منجر به سرنگونی اسد شد، رهبری کرد، در سمت چپ او نشسته بودند. به گفته تیگران یاگاویان، پروفسور پاریس، اقلیت ها “بسیار نگران این هستند که اوضاع چگونه پیش می رود، زیرا همه نشانه ها به یک تحول تدریجی اشاره می کنند. به جمهوری اسلامی سوریه» گفت.» او این را «سیلی به گفتمانی خواند که تنوع و شمول را ترویج می کند.» بدیهی است که تنها چیزی که می تواند به اقلیت ها اطمینان دهد، که از سیستم جدید احساس خطر می کنند، نوعی فدرالیسم است که استقلال در آموزش و دادگاه ها تضمین شده است.»
الشرع هنگام امضای اعلامیه قانون اساسی در کاخ ریاست جمهوری گفت: «این یک تاریخ جدید برای سوریه است که در آن ما بی عدالتی را با عدالت جایگزین می کنیم» و امیدوار است که این «فال نیک برای ملت سوریه در مسیر ساخت و ساز و توسعه باشد.»
طارق الکردی، وکیل دادگستری، یکی از اعضای کمیته قانون اساسی که توسط سازمان ملل متحد در ژنو برای تهیه پیش نویس قانون اساسی جدید تشکیل شده است، به خبرگزاری فرانسه گفت: «اعلامیه قانون اساسی پس از ۵۴ سال دیکتاتوری و ۱۴ سال جنگ ویرانگر رژیم اسد علیه مردم سوریه، در مرحله دشواری برای سوریه قرار گرفت.» وی افزود: «باید از منظر واقع بینانه به آن پرداخته شود، زیرا نمی توان آن را با قانون اساسی کشورهایی که برای مدت طولانی از شرایط عادی و پایدار برخوردار هستند، مقایسه کرد.» وی توضیح داد که «با شروع اجرا، چالش ها یا شکاف هایی ممکن است ایجاد شود و سپس مرجع قانونگذاری ملزم به توسعه فوری آن خواهد بود.» او گفت: «وسیله نقلیه آغاز شده است، دوره انتقالی آغاز شده است و اکنون گفتگو بین همه طرف ها برای تقویت وحدت ملی در میان سوری ها مورد نیاز است.»
اف جی/اس اس (خبرگزاری فرانسه)